Международната космическа станция (МКС) е била дом на стотици астронавти през последните 23 години, но нейните дни са преброени. През юни НАСА обяви, че ще плати на компанията SpaceX на Илон Мъск до 843 милиона долара, за да помогне за извеждането й от експлоатация. НАСА и SpaceX споделиха нови подробности за своя план, който включва построяването на супер голям космически кораб Dragon, способен да изтласка МКС от орбита и да я разбие в далечен океански гроб, вероятно през 2031 година, пише Business Insider.

Космическият кораб SpaceX Dragon в момента транспортира астронавти и товари на НАСА до и от МКС. Въпреки това, в сравнение с МКС, астронавтите и товарът са изключително леки.

Ето защо SpaceX обмисля да оборудва един от своите Dragons за тази работа.

SpaceX планира да оборудва съществуващия Cargo Dragon с нов мощен багажник и да го зареди с 46 двигателя Draco, което е с 30 двигателя повече от обикновения кораб.

Полученият кораб ще бъде приблизително два пъти по-дълъг от конвенционален Dragon, ще носи шест пъти повече гориво и ще произвежда четири пъти повече мощност.

Директорът на управлението на мисията Dragon на SpaceX Сара Уокър казва, че най-трудната част от мисията ще бъде последният етап, който ще тласне МКС към окончателното й спускане.

Крайната дестинация на МКС ще бъде в отдалечена част на океана, например Тихия, но НАСА все още не е избрала точното местоположение.