SpaceX успешно изстреля Crew Dragon с четирима астронавти на борда като част от първата частна петдневна мисия Polaris Dawn, съобщава вестник The Guardian.

Ракетата Falcon 9 излетя от космическия център на НАСА във Флорида във вторник сутринта след месеци на забавяне. Пътуването ще се проведе в овална орбита на разстояние 1400 километра от повърхността на Земята.

Джаред Айзъкман, 41-годишен американски милиардер и основател на компанията за електронни разплащания Shift4, финансира мисията Polaris Dawn и е командир на екипажа. Това е второто пътуване на Айзъкман, което планира. През 2021 година той участва в мисията Inspiration4, първият орбитален космически полет с изцяло цивилен екипаж. Към Айзъкман този път се присъединиха пенсиониран военен пилот на изтребител и двама служители на SpaceX, които управляват мисията.

"Безопасността на екипажа е от първостепенно значение и тази мисия включва повече риск от обикновено, тъй като това ще бъде най-отдалеченият човешки полет от Земята след "Аполо“ и първото комерсиално излизане в Космоса“, написа Мъск в социалната мрежа X.

Изстрелването на Polaris Dawn в открития космос е планирано за третия ден от мисията на височина 700 километра и ще продължи около 20 минути. Т

Досега само добре финансирани правителствени агенции са успявали да извършват космически разходки, известни като EVA (extravehicular activities). Повечето от тях са провеждани от Международната космическа станция и китайската Tiangong.