Компанията на Илън Мъск SpaceX получи договор от НАСА за 843 милиона долара (1,5 милиарда) за изграждане на кораб, който в бъдеще ще изведе Международната космическа станция (МКС) от орбитата на Земята. Това става ясно от съобщение на пресслужбата на НАСА.

НАСА обяви, че SpaceX е избрана да разработи и достави американския деорбитален апарат, който ще осигури възможност за деорбитиране на Международната космическа станция и ще гарантира избягване на риска за населените места.

"Изборът на американски деорбитален апарат за Международната космическа станция ще помогне на НАСА и нейните международни партньори да осигурят безопасен и отговорен преход в ниска околоземна орбита в края на експлоатацията на станцията. Това решение също така подкрепя плановете на НАСА за бъдещи търговски дестинации и дава възможност за продължаване на използването на космическото пространство в близост до Земята", заявява Кен Боуърсокс, заместник-администратор за дирекция "Мисии за космически операции" в централата на НАСА във Вашингтон. "Орбиталната лаборатория остава проект за наука, изследване и партньорство в космоса в полза на всички."

Въпреки че компанията ще разработи деорбиталния космически кораб, НАСА ще поеме собствеността след разработването и ще го експлоатира по време на цялата му мисия.