На 14 октомври ракетата-носител Falcon Heavy от SpaceX успешно изстреля автоматичната междупланетна сонда Europa Clipper, която се отправи към Европа, спътник на Юпитер, съобщава официалният сайт на НАСА.

Europa Clipper е доста голямо устройство, което тежи повече от 6000 кг. Цената на мисията се оценява на повече от 5 милиарда долара, което я прави една от най-скъпите научни мисии на НАСА през последните години.

Според плана Europa Clipper ще изследва Европа за евентуални свидетелства за съществуването на живот.

Повърхността на този спътник се състои от лед и е една от най-гладките в Слънчевата система.

Анализът на повърхността доведе до появата на теория, според която под нея има голям океан от вода, който може да съдържа микроскопични живи организми.

Очаква се, че Europa Clipper ще успее да събере достатъчно информация, за да определи мястото на кацане на устройството като част от следващата мисия до спътника.

Оборудването на сондата ще позволи да се определи разпространението и химичния състав на основните съединения в подледниковия океан.

Също така изстрелването на Europa Clipper е още един голям успех за SpaceX на Илон Мъск, тъй като ракетата Falcon Heavy е сравнително нова ракета-носител, чието първо изстрелване през 2018 г. не беше успешно.

Това е най-мощната ракета на SpaceX, пусната в експлоатация.