Компанията SpaceX на Илон Мъск планира да изпрати около пет безпилотни мисии Starship до Марс за две години, обяви американският предприемач в социалната мрежа X.

Мъск отбеляза, че времето за първата пилотирана мисия ще зависи от успеха на безпилотните полети. Ако те кацнат безопасно, пилотирани мисии ще стартират в рамките на четири години. Ако обаче възникнат проблеми, пилотираните мисии ще бъдат отложени с още две години.

Той добави, че пътуването от Земята до Марс е възможно само на всеки две години, "когато планетите са подравнени. Това увеличава трудността на задачата, но също така служи като имунитет за Марс от много катастрофални събития на Земята“.

По-рано тази година Мъск каза, че първият безпилотен космически кораб ще кацне на Марс след пет години, а първите хора - след седем години.

Мъск очаква Starship да изпълни целта си за създаване на голям космически кораб от следващо поколение, способен да изпраща хора и товари до Луната по-късно това десетилетие и евентуално да се отправи към Марс.