Китай и Русия се прижиха с още една крачка до фактически военен съюз, чрез който да се противопоставят на натиска от САЩ, след като министрите на отбраната на двете страни Сергей Шойгу и Вей Фънхе се договориха за разширяване на сътрудничеството чрез стратегически учения и съвместни патрули в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително Японско море и Източнокитайско море, пише хонконгското издание South China Morning Post.

Във видеоразговор във вторник Шойгу е споделил със своя китайски колега притесненията на Москва от "значителната интензификация“ на дейностите на САЩ, които изпращат стратегически бомбардировачи край руските граници.

"През последния месец са извършени около 30 прелитания до границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече от същия период на миналата година“, каза той.

Това включва учението Global Thunder от този месец, за което Шойгу твърди, че са участвали 10 американски стратегически бомбардировача в сценарий за използване на ядрени оръжия срещу Русия от запад и изток и че те са се приближили на 20 км от руската граница. Шойгу е отбелязал, че американските въздушни патрули близо до източните граници на Русия са се увеличили, като през 2020 г. са извършени общо 22 стратегически полета над Охотско море – спрямо три предходната година – които според него представляват заплаха както за Русия, така и за Китай.

"На този фон руско-китайската координация се превръща в стабилизиращ фактор в световните дела“, каза Шойгу.

Генерал Вей Фънхе е заявил, че Русия "успешно се е противопоставила“ на натиска и военните заплахи от САЩ, както и че Китай "изцяло се е справил с натиска и сдържането на САЩ.

В кратко изявление китайското министерство на отбраната обяви, че двете страни ще "продължат да задълбочават стратегическото сътрудничество между армиите, ще продължат да засилват сътрудничеството в стратегически учения, съвместни патрули и други области и ще продължат да дават нов принос за защитата на основните интереси на Китай и Русия и поддържане на международната и регионална сигурност и стабилност“.

Началниците на отбраната обсъдиха съвместни военноморски патрули в северозападната част на Тихия океан и съвместни въздушни патрули над Японско и Източнокитайско море по време на разговора и подписаха пътна карта за по-тясно военно сътрудничество през следващите пет години, съобщи руското министерство на отбраната, без да даде допълнителни детайли.

Както отбелязва изданието, преговорите се състояха на фона на непрекъсното задълбочаващите се военни връзки между Китай и Русия, които обмислят различни мерки, за да противостоят на натиска от Запада.

По-рано във вторник Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) обвини САЩ, че "създават рискове за безопасността и застрашават регионалната стабилност“, след като разрушителят с управляеми ракети USS Milius премина през Тайванския проток. Седмият флот на САЩ го нарече "рутинно“ плаване, което "демонстрира ангажимента на САЩ към свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион“.

Междувременно напрежението между Москва и Вашингтон се засилва, след като служители на американското разузнаване предупредиха европейските съюзници, че Русия е разположила около 100 000 войници, както и артилерия на границата си с Украйна и обмисля военни мерки срещу Украйна, твърдение, което Кремъл каза, че е подстрекателство.

Миналия месец пет китайски и пет руски военни кораба направиха първото съвместно преминаване през пролива Цугару в японския архипелаг, след като приключиха годишните си учения близо до залива Петър Велики в Японско море.

А в петък китайските и руските военновъздушни сили проведоха третия си съвместен въздушен патрул, като и двете страни изпратиха два бомбардировача над Японско море и Източнокитайско море. В отговор Южна Корея вдигна изтребители, докато Япония изказа протест в Пекин и Москва.

Сонг Чжунпин, базиран в Хонконг военен коментатор, очаква да види повече подобни учения между двете военни в Азиатско-Тихоокеанския регион – включително Японско море и Източно- и Южнокитайско море. "Китай и Русия могат също да увеличат съвместното стратегическо сътрудничество, включително по отношение на противоракетните системи и системите за ранно предупреждение, както и между различни военни служби“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов