Френските социалисти и Зелените решиха да не подновяват преговорите с партията на президента Еманюел Макрон за съставяне на ново правителство във Франция и вместо това призоваха поддръжниците си за мирни протести, пише Reuters.

Няма да продължаваме тези фалшиви консултации с президент, който така или иначе не ни слуша и е обсебен от контрола. Той не търси решение, а се опитва да възпрепятства“, заяви председателят на Зелената партия Марин Тонделиер.

Председателят на Социалистическата партия Оливие Форе заяви, че няма да участва в преговорите, които нарече "пародия на демокрацията".

Въпреки че коалицията Нов народен фронт (ННФ), която включва социалистите, Зелените и Непокорена Франция, спечели най-много гласове на предсрочните парламентарни избори, проведени през юли, опитите им да съставят правителство се провалиха поради вътрешни борби и съпротива от други партии, съобщиха от агенцията.

Кабинетът на Макрон обяви вчера, след първия кръг от консултации в Елисейския дворец, че президентът е решил да отхвърли варианта за съставяне на правителство от NNF в името на "институционалната стабилност".

"В края на консултациите президентът на републиката определи, че правителство, основано изключително на програмата и партиите, предложени от алианса с най-голям брой депутати, Новия народен фронт, ще бъде незабавно осъдено от всички останали групи, представени в Народното събрание. Такова правителство веднага би имало мнозинство от над 350 депутати срещу себе си, което на практика би му попречило да действа“, се казва в изявлението на Елисейския дворец.

На 23 август френският президент разговаря с представители на парламентарно представените партии, както и с председателите на двете камари на френския парламент, за да се постигне споразумение за назначаването на нов министър-председател.

На проведените на 7 юли избори никоя партия не спечели мнозинството, необходимо за съставяне на правителство.

ННФ спечели най-много мандати, на второ място е "Заедно" на Еманюел Макрон, а на трето е крайнодясното Народно събрание.