Опозиционната Социалдемократическа партия на Литва спечели парламентарните избори в страната в неделя, детронирайки премиера Ингрида Шимоните и нейния досегашен Отечествен съюз - Литовските християндемократи, пише европейската редакция на Politico.

"Резултатите са страхотни“, каза лидерът на Социалдемократите (ЛСДП) Вилия Блинкевичуте пред репортери в щаба на партията в изборната нощ. "Показа, че хората искат промяна.“

Въпреки това Мажвидас Ястрамскис, доцент в Института по международни отношения и политически науки на Вилнюския университет, заяви, че е трудно да се определи какво наистина ще се промени от управлението на християндемократите в интервю за телевизия LRT в нощта на изборите.

Например Литва ще запази твърдолинейния си подход към Русия и ще запази прозападната си външна политика, като ЛДСП гласно подкрепи увеличаването на бюджета за отбрана.

Официалните резултати показват, че ЛДСП получава 52 места от 141, докато TS-LKD има 28 места. Националистическо-популистката "Зора“ спечели 20 места, докато ДВСЛ взе 14, Либералното движение получи 12 иЛВЖС - 8.

Около 78 парламентаристи бяха избрани по време на първия тур, като социалдемократите надделяха.

141-те места в Сейма, парламента на Литва, се присъждат както чрез партийни листи (70 места), така и чрез пряко представителство (71 места).