Китът белуга на име Хвалдимир, открит край бреговете на Норвегия през 2019 г., за който се подозира, че е обучаван от руските разузнавателни служби за шпионаж, е намерен мъртва, съобщава NRK.

Хвалдимир е бил открит близо до Ослофиорд, фиорд в югоизточната част на Норвегия.

Биологът Себастиан Странд, който се грижи за белугата през последните години, съобщава, че тялото на животното не е показало признаци на травма, но то е било откарано за допълнителни изследвания.

През 2019 г. близо до северната норвежка провинция Финмарк рибари забелязват кит белуга. За него се грижат местните жители и властите. Животното е забелязано с ремък и камера, за която норвежките разузнавателни служби открили, че е била инсталирана с шпионска цел.

Смята се, че Хвалдимир (съчетание от думата hval, която на норвежки език означава "кит", и първото име на руския президент Владимир Путин) е бил част от руска изследователска програма за използване на китове за морски шпионаж.

Москва никога не е публикувала официална реакция на предположението на Норвегия, че китът белуга е бил руски шпионин.

Баренцово море, където се е намирал Хвалдимир, е стратегическа геополитическа зона, в която се наблюдава движението на западни и руски подводници. То е и вратата към Северния път, който съкращава морските пътувания между Атлантическия и Тихия океан.

Китът бързо се превърна в международна знаменитост и привлече вниманието на международните медии. През цялото време биолозите обмисляха какво да правят с белугата, която отдавна е извън естественото си местообитание.

В края на юли е взето решение Хвалдимир да бъде принудително преместен от Западна Норвегия във фиорд в източната част на Финмарк, за да се интегрира с други китове белуга.