Броят на дните, в които температурите достигат 35 градуса по Целзий в 20-те най-големи столици в света, се е увеличил с 52% през последните три десетилетия, съобщава Reuters.

Повече от 300 милиона души живеят в 20-те най-населени столици в света. В градовете хората са особено уязвими от покачващите се температури, тъй като асфалтът и сградите абсорбират и задържат топлината.

Редица столици, включително Делхи, Дака и Манила, вече бяха засегнати от опасни горещи вълни тази година. Това доведе до множество смъртни случаи и затваряне на училища.

Според метеоролозите в Делхи е регистрирана най-дългата и тежка гореща вълна за последните 74 години. В града са регистрирани и 39 последователни дни с максимална температура от 40 и повече градуса по Целзий.

Сега анализът на базирания в Лондон Международен институт за околна среда и развитие количествено определя нарастващата заплаха от екстремни горещини в някои от най-големите градски центрове в света.

Използвайки данните за температурата на повърхността от метеорологичните станции на летищата, изследователите установяват, че между 2014 и 2023 година е имало около 6500 дни, в които в един от 20-те града температурата е достигала 35 градуса по Целзий или по-висока. През десетилетието от 1994 до 2003 година са били само 4755.

В индонезийската столица Джакарта се наблюдава най-голямото увеличение на броя на дните с температури над 35 градуса: от 28 дни между 1994 и 2003 година до 167 през последното десетилетие.

В Сеул тази цифра се е увеличила от девет на 58 дни, а в Буенос Айрес - от седем дни на 35.

Милиони хора в различни страни страдат от жегата. Наскоро екстремни горещини бяха регистрирани в Саудитска Арабия, средиземноморските страни, Алжир и Индия.

Учените казват, че има 86% шанс една от следващите пет години да засенчи 2023 година като най-горещата година в историята.