Учените са открили компонент в отровата на морски охлюв, който имитира ключов човешки хормон, участващ в регулирането на хормоналните нива и кръвната захар. Констатациите описват как токсинът от конусовидни охлюви, наречен консоматин, се държи подобно на соматостатин - хормон, отговорен за поддържането на нивата на кръвната захар и различни други хормони под контрол, обяснява американското издание Newsweek.

Намерени в рифовете на тропическия Индо-тихоокеански регион, тези охлюви са вид хищници, известни с това, че ловуват малки риби.

Това е най-отровният известен вид охлюв. Но неговата смъртоносна отрова, когато бъде изолирана, може да има фармацевтичен потенциал. За разлика от естествения човешки хормон соматостатин, консоматинът е по-стабилен и прецизен, което го прави обещаващ кандидат за разработване на лекарства.

"Човешкият соматостатин се свързва с пет различни мембранни рецептора, за да произведе различни физиологични действия. Но соматостатиноподобният токсин от тези охлюви се свързва само с един от петте мембранни рецептора, за да произведе целевия си ефект“, обяснява авторът и изследователят от университета в Юта Хо Ян Юнг.

Конусният охлюв използва консоматин, за да парализира плячката, предотвратявайки покачването на нивата на кръвната захар, фатален механизъм за рибите. Изследователите смятат, че същото свойство може да помогне за създаването на по-добри лекарства за хора с диабет и хормонални нарушения.

Факт е, че съществуващите синтетични лекарства, насочени към регулиране на хормоналните нива, са важни за лечението, но могат да имат странични ефекти. Насочването към консоматина може да позволи на химиците да разработят по-ефективни начини лечения с по-малко неприятни странични ефекти.

Учените обаче отбелязват, че не трябва да се очаква, че лекарствата на базата на консоматин ще се появят в аптеките в близко бъдеще.

"Като се има предвид неговия мощен ефект върху потискането на понижаващия глюкозата хормон глюкагон, особено когато се работи заедно с инсулин, бихме предвидили, че има риск от епизод на ниска глюкоза“, казва Юнг.