В Италия почти 120 000 животни са били умъртвени от януари 2022 г., когато започна епидемията от чума по свинете, три четвърти от тях само през последните два месеца, когато ситуацията се влоши.

The Independent пише, че 24-тото огнище на болестта е открито в началото на септември. Ломбардия е засегната най-тежко, където болестта е открита при домашни свине на 4500 квадратни километра, включително регионите Пиемонт и Емилия-Романя, които са знаменити с пармското прошуто.

Coldiretti, влиятелната италианска селскостопанска лобистка група, оценява щетите за индустрията до момента на 500 милиона евро и може да остави някои фермери без препитание.

"Разпространението на чумата по свинете достигна тревожни размери, заплашвайки не само здравето на животните, но и целия свиневъден сектор“, предупреди президентът на Confindustria Еторе Прандини.

Веднага след като чумата по свинете беше потвърдена в Италия, 12 страни, включително Китай, Тайван и Мексико, наложиха незабавна забрана за внос на италиански деликатеси от свинско месо като прошуто крудо. Япония, Южна Корея и четири други страни просто ограничиха вноса. САЩ и Канада внасят свинско месо само от райони, които не са засегнати от чума по свинете.

Това доведе до незабавен спад на износа от 20 милиона евро на месец за сектор, който имаше продажби от 2,1 милиарда евро миналата година, според италианската асоциация на месната индустрия Assica.