Ако бившият командир на руската 58-ма армия генерал Иван Попов помогне за разкриването на канала за изтичане на секретни данни в Украйна, то съдът ще вземе това предвид при произнасянето на присъдата. Това заяви пред РИА Новости адвокат Дмитрий Аграновски.

"Ако действително, според изявлението на адвоката на Попов, е възможно да се разкрие каналът за изтичане на секретна информация, то това несъмнено може да бъде отбелязано от държавата. В тази връзка Попов може да разчита на смекчаване при разглеждане на делото в съда“, казва Аграновски.

Според него генералът, дори и да е в качеството на обвиняем, има право да подаде декларация за престъпление, включително за предполагаемо изтичане на секретни материали, а Следственият комитет е длъжен да я приеме и да извърши проверка.

По-рано адвокатът на генерала Сергей Буйновски заяви, че е подал заявление до Следствения комитет с искане за образуване на дело за държавна измяна срещу неидентифицирани лица във връзка с образуването на дело срещу Попов в Украйна. Според адвоката в публичното пространство са излезли секретни документи, въз основа на които украинското следствие е образувало дело. Или, според Буйновски, се извършва шпионаж.

Генерал Иван Попов е обвинен в кражба на повече от 1700 тона прокат, закупен от Военната администрация на Запорожка област. Тези материали на стойност над 130 милиона рубли са били предназначени за оборудване на инженерни отбранителни съоръжения на линията на бойно съприкосновение.

Попов не призна вината си пред съда, като каза, че не е участвал в кражба, а в изграждане на отбрана, което се е превърнало в "повратната точка на цялата война“.