Случаите на Западнонилска треска продължават да нарастват в цяла Гърция, поставяйки служители и здравни експерти нащрек, пише Kathimerini.

Според Националната организация за обществено здраве (EODY) броят на регистрираните случаи през 2024 г. е по-висок в сравнение със същия период през последните пет години.

Тази година са диагностицирани 55 случая, 33 от които през юли. Освен това в първите дни на август са регистрирани 22 нови случая. Първият случай е регистриран в началото на юли, като пациентът е получил леки симптоми на енцефалит, които са започнали в последните дни на юни.

Досега през 2024 г. има и 8 смъртни случая.

Спрямо 2023 г. заболелите са се увеличили пет пъти, като миналата година по същото време има 11 заболели и 2 починали. Общо 2023 г. приключи със 163 случая и 23 смъртни случая, като първият случай е регистриран в началото на юли, а последният в началото на октомври.

Тази година 42 пациенти станаха критично болни със симптоми, засягащи централната нервна система. По-голямата част (49 души) се нуждаеха от хоспитализация. От тях 30 са изписани, а 11 остават в болница. Петима са в реанимация. Осемте пациенти, които са загубили живота си, са възрастни (68 до 92 години).

Най-младият пациент със симптоми от централната нервна система е на 36 години, а най-възрастният е на 92 години.

EODY предупреди, че се очаква броят на случаите да се увеличи през следващите седмици и месеци. Географското разпространение на вируса е съсредоточено главно в пет региона: Тесалия, Централна Македония, Западна Гърция, Епир и Йонийските острови. Повечето случаи са регистрирани в Централна Македония.

Професорът по епидемиология и вицепрезидент на EODY, Димитриос Параскевис, заяви пред Kathimerini, че увеличението на случаите тази година се дължи на меката зима, която увеличи активността на комарите.

"Меките климатични условия, топлината и влажността повишават активността на комарите и благоприятстват разпространението на болестта за по-дълъг период от време“, посочва Параскевис, който обясни, че вирусът се предава на комарите от диви птици.

Професорът по пулмология в Медицинския факултет на Критския университет Никос Цанакис обясни, че вирусът се предава на хората чрез заразени комари, но заразените хора не могат да предадат вируса на други хора.

"Хората са крайните приемници и те са домакини в задънена улица. Те не могат да предадат вируса на друг човек“, каза той.

"Същото важи и за животните, ако са ухапани от заразен комар. Кучетата или конете, например, също са приемници в задънена улица“, добави Цанакис.