Словашките фермери са готови да се присъединят към европейските си колеги в протестите, които разтърсиха много страни през последните седмици, съобщава Euractiv, като се позовава на изявление от Словашката камара за земеделието и храните (SPPK).

В разпространение текст се подчертава, че SPPK обвинява Брюксел и неговите "зелени политики“ за тежкото положение на европейските фермери. Споменава се и за проблеми, свързани с лошото управление на Словашката агенция за земеделски плащания (APA) и определянето на национален стратегически план за изпълнение. Така например за първи път от 19-те години членство на страната в ЕС агенцията не успя да извърши директни плащания навреме и редица фермери все още чакат парите си, пояснява медията.

Миналата седмица Европейската комисия изпълни исканията на някои фермери и предложи удължаване на спирането на вносните мита и квотите върху износа на украински селскостопански продукти за ЕС с още една година, но с ограничения. Тя също така предложи да се позволи на фермерите в ЕС да продължат освобождаването от правилата, които изискват стопанствата да оставят земя под угар до края на 2024 година.

Но словашките фермери смятат предложените мерки за "псевдоотстъпки“, а председателят на SPPK Емил Мачо ги нарече "последната капка, която преля чашата както за европейските, така и за словашките фермери“.

"Фермерите протестират, палят гуми, изсипват тор в административни центрове в половината страни от ЕС – това е само следствие от това, до което често води зеленият фанатизъм в ЕС“, добави той.

Мачо казва, че словашките фермери са готови да протестират и ще координират действията си с фермери от съседните държави от Вишеградската четворка. Той също така предупреждава, че ще изкарат "стотици трактори“ по улиците, както вече направиха фермерите в Германия, Франция, Италия, Испания, Румъния, Полша, Гърция, Португалия и Нидерландия.

В допълнение към 5-6% от обработваемата земя, която не се обработва в страните от ЕС, Мачо посочва многото фермери, които вече не работят на полето, а седят в офиси и се опитват да "изпълнят често безсмислени административни правила на ЕС“.