Служебното правителство на Словакия обяви, че е спряло изпращането на по-нататъшна военна помощ на Украйна, тъй като политическите партии, които се противопоставят на такава подкрепа, преговарят за формиране на коалиция след изборите в края на миналата седмица, пише Politico.

"Напускащото бюрократично правителство в Словакия няма да изпраща повече военни материали в Украйна“, заяви правителствен говорител. Министерството на отбраната на страната обмисляше изпращането на нов пакет от помощ.

Ляво-популистката партия Smer на бившия премиер Робърт Фицо спечели парламентарните избори миналата събота, след като обеща да спре да изпраща оръжия на Украйна, да блокира потенциалното членство на Киев в НАТО и да се противопостави на санкциите срещу Русия.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова поиска в понеделник от Фицо да се опита да състави коалиционно правителство. Той трябва да направи това до 16 октомври.

"Решението по този въпрос трябва да отразява резултата от последните парламентарни избори и следва резултата от разговорите за съставяне на правителство, които се провеждат тези дни“, заяви Мартин Стрижинец, говорител на Чапутова. "Решение за предоставяне на военна помощ в този конкретен момент би създало прецедент за бъдещи промени на политическата власт“.

Фицо беше принуден да подаде оставка като министър-председател през 2018 г. след масови протести в страната заради убийството на разследващ журналист.