Словакия иска удължаване с една година на освобождаването си от забраната на ЕС за внос на руски петрол, според двама дипломати от ЕС, аргументирайки се, че по-бърза забрана може да затвори най-голямата рафинерия в страната, пише европейската редакция на Politico.

Столиците на ЕС обсъждат 12-ия пакет от санкции на блока срещу Русия заради нахлуването й в Украйна. Европейската комисия разпространи ново предложение до страните миналата седмица, което включва мерки за затягане на тавана на цените на петрола, първоначално наложен миналата година от Г-7.

Тогава блокът забрани вноса на руски суров петрол по море, с временни изключения за Чешката република, Словакия и Унгария поради тяхната зависимост от вноса на петрол от Москва по тръбопроводи. Дерогацията на Словакия изтича през декември, но новото правителство на страната сега иска тя да бъде удължено с още една година.

Пратеникът на Словакия в Брюксел Петра Варгова отправи искането на редовна среща на посланиците на ЕС в петък, според двамата дипломати, на които е предоставена анонимност, за да говорят откровено. Тя твърди, че настоящият график може да принуди рафинерията да спре, което да доведе до недостиг на дизелово гориво в региона.

Словакия е сред страните от ЕС, които все още са най-зависими от Русия за своята енергия, като 60 процента от нейния природен газ, 70 процента от нейния петрол и цялото й ядрено гориво идва от Москва.

Рафинерията Slovnaft, собственост на унгарската MOL, в миналото е използвала изключително руски суров петрол. Това лято компанията заяви, че ще поиска от Брюксел повече време, за да направи необходимите технологични корекции, за да вземе петрол от други места. Този призив беше подкрепен и от унгарския външен министър Петер Сиярто.

Slovnaft ще инвестира 350 милиона евро в нова технология през следващата година, за да се адаптира към не-руски суров петрол, заяви един словашки дипломат, който добави, че рафинерията също изпраща гориво в Украйна, така че Киев да може да го използва за своите военни усилия.

Искането за удължаване от петък идва, когато ново правителство поема властта в Словакия, водено от премиера Роберт Фицо, който се смята за приятелски настроен към Москва и скептичен относно въоръжаването на Украйна.