Словакия ще изпрати допълнителни сили на границата с Унгария за провеждане на акция за борба с нелегалната миграция. Това обяви министър-председателят на страната Роберт Фицо, предава РИА Новости.

В началото на септември Словакия реши да изпрати до 500 военни в помощ на полицията в борбата с нелегалната миграция на границата с Унгария, а по-късно въведе и граничен контрол, който ще остане в сила до 3 ноември. В няколко града в Словакия бе обявено извънредно положение заради струпването на нелегални имигранти.

"Приветствах факта, че Министерството на вътрешните работи избра за един от приоритетите си създаването на бариери пред нелегалната миграция.Затова подкрепих и новината, че тази вечер ще може да се види мобилизация както на полицаи, така и на военни за акцията, това не е тренировка, не е учение – МВР, съвместно с Въоръжените сили, ще привлече доста голям брой жива сила и техника на почти цялата "зелена граница“ с Унгария“, поясни Фицо пред репортери след среща с вътрешния министър на Братислава.

Той отбеляза, че докато нелегалната миграция не бъде овладяна, съществува риск хора, свързани с терористични структури, да влязат на територията на Словакия.

По-рано Полша, Чешката република и Австрия временно възобновиха граничния контрол по границите си със Словакия поради рязкото увеличение на броя на нелегалните мигранти по т. нар. Балкански маршрут.