Европейските търговци печелят искове срещу Газпром в арбитражите на ЕС. В отговор страните от ЕС предприемат мерки, за да гарантират, че техните компании няма да бъдат принудени да дават пари за руски газ на търговците и че държавите няма да останат без доставки на гориво, съобщи Reuters.

Словашката държавна енергийна компания SPP обяви, че вече не е изложена на риск от спиране на доставките на руски газ поради арбитражно производство между европейски търговци и "Газпром“ в арбитражите на ЕС. Тъй като "Газпром" не признава решенията на арбитрите в "неприятелския“ Европейски съюз, търговците настояват да бъдат изплатени милиарди долари компенсации от фондовете на компании от ЕС, които продължават да внасят руски газ. Въпросът е да се принудят плащанията, предназначени за Газпром, да бъдат преведени към тях.

"SPP не е изложена на риск от иск от страна, която спечели дело срещу компания от трета държава в Европа и би искала да получи обезщетение от SPP. Според наличната информация австрийската OMV се опасява от подобен сценарий“, обявиха от словашката енергийна компания.

Те обясниха, че Националният съвет на Словашката република е одобрил изменение на правителствения законопроект за изменение на Закон № 250/2012 "За регулирането на мрежовите индустрии“. В документа се посочва, че принудителното събиране на газ или вземания от доставчик от трета страна е забранено, ако този доставчик осигурява повече от 50% от доставките на газ за Словакия.

"Тази мярка значително подобрява сигурността на доставките на газ за потребителите на SPP“, се казва в изявлението.

Преди това Унгария предприе подобна стъпка към собствените си държавни компании, предаде Reuters. Според агенцията още през май Будапеща е осигурила плащания от държавния енергиен конгломерат MVM CEEnergy към Газпром, като е забранила изземването им.

Първа за заплахата съобщи OMV. В края на май австрийската компания спешно съобщи, че определен европейски търговец е получил съдебно решение, според което, ако бъде изпълнено, той може да принуди OMV да му преведе пари, предназначени за Gazprom Export.

Компанията не беше назована от Виена, но подозренията веднага паднаха върху германската Uniper, която беше един от най-големите вносители на руски газ за Германия. След доклада на OMV тя обяви, че е спечелила иск срещу Газпром в Стокхолмския арбитраж за 14 млрд. евро. Година по-рано Uniper вече спря плащанията към Gazprom Austria със съдебно решение, поради което спря да получава газ от Русия.

Този път обаче инициаторът на изтеглянето на средства от австрийски, унгарски и словашки фирми може да не е Uniper, а полската Orlen. Тя също така съди Газпром за спирането на доставките на газ, след като отказа да премине към нова система за плащане.

Orlen предупреди газовите компании в Унгария, Словакия и Австрия, че може да конфискува плащанията им за внос на руски газ, съобщи Reuters, позовавайки се на източници.

Поради санкции и контрасанкции "Газпром" намали почти пет пъти доставките на газ за Европа. Някои европейски търговци заведоха арбитраж. В отговор руската компания отказа да признае съдебните решениия.

Делът на руския газ в Европа намаля, но все още остава доста висок - около 15%. Унгария, Австрия, Италия, Сърбия, Чехия, Словакия, Румъния, Словения, Гърция и Северна Македония продължават да получават директно гориво от тръбопроводите на Газпром. В същото време Испания, Франция, Холандия, Гърция, Белгия и Германия получават руски LNG.