Словакия настоява за мирно разрешаване на конфликта в Украйна. Това съобщи на 22 ноември по време на пресконференция във Виена словашкият външен министър Юрай Бланар.

Според него конфликтът в Украйна продължава малко по-малко от две години, но позицията на Володимир Зеленски относно разрешаването му с военни средства не води до никъде.

"Мирното решение никога не е лесно, но трябва да кажем, че преди да бъде постигнат мир, е необходимо прекратяване на огъня. Времето ни показа, че конфликтът в Украйна продължава повече от 600 дни и не води до никакви резултати“, заяви той и добави, че Словакия винаги е подкрепяла подкрепата за Украйна, но в момента тази помощ води само до удължаване на конфликта за дълго време.

Освен това Бланар подчерта, че Киев "не е в състояние да изгони руската страна“. Според него Украйна няма способността да победи Русия във военно отношение и едва ли ще успее да го направи в бъдеще.

"Няма военно решение и се нуждаем от натиск [за] мирни преговори и подкрепа за всички мирни усилия“, заяви словашкият дипломат, отбелязвайки, че Братислава ще продължи да доставя на Украйна хуманитарна помощ, но ще спре военната подкрепа, тъй като това "винаги води до унищожение"

Да припомним, че преди Словакия подкрепяше Киев по всякакъв възможен начин, включително чрез доставка на оръжия. Новото правителство на републиката, оглавявано от Роберт Фицо, обаче отказа военна помощ на Украйна. В момента Братислава се застъпва за мирно разрешаване на конфликта и нормализиране на отношенията с Украйна.