Въпросът не е едната държава да натиска, а другата да казва не. Планираме да отидем със съвместно предложение до Европейската комисия. Разчитаме на критериите от Копенхаген, на принципа за правна защита на хората от наш произход. "Не задаваме конкретен двустранен въпрос, а принципи на страните членки“, каза българският премиер Кирил Петков след разговор с македонския си колега в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от скопския вестник "Слободен печат".

Предложението към Европейската комисия може да бъде съвместно, на двете правителства, и да се основава на европейски принципи, т.е. на критериите от Копенхаген, на принципа за правна защита на малцинствата, е идеята на българския премиер Кирил Петков как да станат по-ефективни българско-македонските преговори, която той заяви публично в интервю за Euractive, след Конференцията по сигурността в Мюнхен.

"Сега въпросът е съвсем различен. Въпросът не е едната държава да натиска, а другата да казва не. Първо, планираме да отидем до Европейската комисия със съвместно предложение, което е много различно. Второ, разчитаме на критериите от Копенхаген, на принципа за правна защита на хората от наш произход. С други думи, ние не слагаме конкретни двустранни договори, а включваме принципи, които са в рамките на държавите-членки. "Мисля, че ако Брюксел разглежда този проблем като възможност за ускоряване на преговорния процес, той може да бъде използван по-късно като пътна карта за други поканени балкански страни-членки“, каза Петков пред Euractive.

Петков даде интервюто след среща с македонския премиер Димитър Ковачевски в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността в неделя. От пресслужбата на македонското правителство съобщиха, че Ковачевски и Петков са изразили задоволство от напредъка на двустранното сътрудничество до момента и са обявили засилването му. На срещата са присъствали и вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Боян Маричич и външният министър Буяр Османи.

Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски смята, че може да се постигне разумен напредък по спора с България, без да се подценява нито една от двете страни. От Битоля вчера той изрази съмнение, че исканията на България и това, което премиерът Ковачевски договаря, са много по-дълбоки от промяната на Конституцията и вкарването на българското малцинство в нея. Македонският език, историята и съществуването на македонския народ в исторически и политически смисъл и контекст също са на масата за преговори според него.

"Че такива мотиви стоят зад този сценарий на отказ от обединение около национални въпроси, свидетелства и отказа на управляващото мнозинство да не подкрепи Декларацията в парламента за Гоце Делчев, преди всичко поради страха на Ковачевски да не разгневи България, който е по-голям от желанието за уважение към великите (личности),"каза Мицкоски.

В кулоарите на Конференцията, на която присъстват повече от 30 държавни и правителствени ръководители, премиерът на РСМ Ковачевски се срещна с няколко висши представители на страните, участващи в конференцията. Той се срещна и с държавния секретар на САЩ Антони Блинкен, който изрази пълната си подкрепа за диалога и приятелството между Северна Македония и България и сподели искреното си желание да ни види заедно в ЕС, съобщиха от правителството на РСМ.

"Споделяме мнението, че заедно сме по-силни като съюзници в НАТО. "Съединените щати остават наш отдаден партньор в преодоляването на предизвикателствата“, написа премиерът Ковачевски във "Фейсбук" след среща с Блинкен.

На конференцията в Мюнхен премиерът Ковачевски се срещна и с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън, заместник-председателя на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и го покани да посети Северна Македония.

Общо 31% от българските граждани подкрепят по-гъвкав подход в преговорите със Северна Македония, а 49% от анкетираните са заявили, че се придържат към твърдата позиция до момента, а 20% нямат мнение. Това показва анкетата на "Алфа рисърч", проведена от 6 до 14 февруари, пише скопсия вестник като коментира, че в предишни проучвания по време на управлението на Бойко Борисов подкрепата за твърдия подход беше до 80 процента. Въпреки смяната на седем правителства през този период, много рядко се случва обществените нагласи да се развиват толкова бързо в първите месеци на едно правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков