Специалният представител на Обединеното кралство за Западните Балкани сър Стюарт Пийч ще пристигне на двудневно посещение в Република Северна Македония (РСМ) , пише скопският вестник “Слободен печат“.

Според правителствената пресслужба по време на това първо официално посещение в страната в качеството на специален представител сър Стюарт Пийч ще бъде приет от министър-председателя Димитър Ковачевски и ще има отделни срещи с външния министър Буяр Османи и с министъра на отбраната Славянка Петровска.

Бившият началник на Генералния щаб на армията на Обединеното кралство Стюарт Пийч, сега като специален представител на премиера Борис Джонсън, ще бъде приет и от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.

По време на посещението си в РСМ специалният пратеник Пийч ще обсъди със своите събеседници по-нататъшното развитие на силните двустранни отношения между Обединеното кралство и Северна Македония и силния ангажимент на Обединеното кралство към евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

По време на работния си престой в Скопие специалният пратеник Пийч ще се срещне и с представители на опозицията и някои от младежките организации в страната.

Според британското посолство в Скопие сър Стюарт Пийч има богат опит в региона като бивш началник на Генералния щаб на Обединеното кралство и председател на Военния комитет на НАТО, както и като командир на военновъздушните сили на КФОР в Косово. Той беше назначен за специален представител на министър-председателя на Великобритания за Западните Балкани през декември 2021 г. и това е първото му официално посещение в Северна Македония в тази му роля.

Като специален представител на министър-председателя сър Стюарт ще работи с лидери от Западните Балкани и други представители на региона и съюзниците на Съединените щати и Европа за подкрепа и подобряване на регионалната стабилност. Неговата работа ще включва също така насърчаване на силни демократични институции и отворени общества чрез подкрепа в справянето с тежката и организирана престъпност и други общи предизвикателства за сигурността.

"Това е част от мисията на Министерството на външните работи на Обединеното кралство да създаде глобална мрежа на Свободата, основана на по-задълбочени икономически, технологични взаимодействия, както и връзки в областта на сигурността и развитието. Като свободолюбива демокрация, Обединеното кралство ще помогне на Северна Македония и страните от Западните Балкани да защитават и насърчават мира, стабилността и просперитета в региона, се казва в изявлението.

От Северна Македония специалният пратеник сър Стюарт Пийч заминава за България, като част от продължаващия ангажимент на Обединеното кралство за стабилност и просперитет в региона на Западните Балкани, съобщават от посолството.

Превод и редакция: Юлиян Марков