На мястото на катастрофата на Ил-76 разследващите са открили документи на украински военнопленници. Това е съобщил следственият комитет на РФ в канала си в Telegram, предаде РИА Новости.

"Сред веществените доказателства, които вече са добавени към материалите по наказателното дело, има документи на украински военнослужещи, загинали при катастрофата, потвърждаващи тяхната самоличност, както и придружаващи документи от Федералната служба за изпълнение на наказанията на Русия", се посочва в съобщение на следствения комитет.

"Освен това беше възможно да се установи стартовата точка на украинската ракета, която удари руската страна", се посочва още е съобщението.

На 24 януари над територията на Белгородска област е свален руски военнотранспортен самолет Ил-76. Според руските власти той е превозвал украински пленници за размяна. На борда е имало 74 души, включително 65 украински войници, според Руското министерство на отбраната. Руското ведомство нарече инцидента "терористична атака и заяви, че Киев е знаел за транспортирането на пленници за размяна, което е трябвало да се извърши на ГКПП Колотиловка".

Информацията на руските власти, според която на борда е имало и украински затворници, не може да бъде независимо проверена. 

Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Министерството на отбраната на Украйна предполага, че руската страна може да използва украински военнопленници като жив щит за транспортиране на боеприпаси и оръжия за ракетни системи.