Украинците се борят за правото да живеят свободно и щастливо в собствената си страна и сами да избират бъдещето си. Следователно, след края на войната с  я очакват дълбоки трансформации, за да се превърне в "нова Украйна - или никаква“, пише в социалната мрежа Facebook министърът на отбраната на Киев Олексей Резников по повод 500 дни от началото войната.

В текста министърът прави ретроспекция на събитията от последната близо година и половина. "Започна с "Киев за три дни" - наскоро приключи на 200 километра от Москва. И това не е окончателният финал, а само междинен“, уверява Резников, като припомня за падналите под контрола на руснаците градове в Украйна и след това за повторното им "връщане“.   

Военният министър на Киев продължава с изброяване на успехите на Въоръжените сили на Украйна, като изтъква свалянето на руските крилати ракети "Кинжал“, западните доставки на оръжия, създаването на "танковата коалиция“ и очакванията за предаването на изтребители на страната. "От сбогом до Украйна в западните столици - към осъзнаването, че Украйна е щит на Европа. Това е пътят на огромни жертви, които все още не се побират в главата“, пише министърът.

"Заради мащабната война милиони хора заминаха в чужбина, част от които ние ще загубим. Войната означава стотици хиляди деца, откраднати от руснаците, които трябва да спасим. Войната е десетки хиляди квадратни километри мъртва природа, стотици унищожени селища, унищожени предприятия, унищожени дела на нечий цял живот.Руската агресия означава хиляди убити. Хиляди доказателства, че вражеската офанзива е акт на геноцид“.

Резников отбелязва, че за него лично това е време на преоценка на много неща, осъзнаване на грешките и "увереност, че Украйна ще победи“.

Министърът признава, че не вярвал руснаците да започнат да обстрелват с ракети мирни градове. Затова сега той възприема надеждната защита на украинското небе като лично предизвикателство. По думите му "този проблем е почти решен в Киев. В Лвов, Харков, Днепър, Запорожие, Одеса - все още не, но се работи“.

"Не можех да си представя, че населението на такава голяма страна може напълно да загуби морал, да деградира до състояние на животно. Виждаме това не само в ужасните престъпления, чуваме това в общуването на децата с техните родители, на мъжете със съпругите в Русия“, коментира той.

Според него "ще са необходими десетилетия, за да се коригира тази морална деградация“.

"Затова трябва не само да освободим земята си от тях – трябва да направим така, че това зло да не може да се възстанови много дълго време и няколко поколения да не е способно на агресия“, пише той.

"Продължаването на нашата битка не е война за абстрактните норми на международното право. Това е битка за правото да живеем свободно, щастливо в нашата красива страна, сами да определяме бъдещето за себе си. В държава, която ще изправи плещите си, ще излезе на ново пространство, ще осигури справедливост. След войната ще има нова Украйна. Или няма да има никаква“, заключава Резников.