Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подписа указ, според който част от блокираните в страната средства на чуждестранни инвеститори може да бъдат "разменени“ срещу замразени активи на руски граждани, предава ТАСС.

Указът предписва процедурата за продажба на чуждестранни ценни книжа, които принадлежат на руснаци, на чужденци, включително от неприятелски страни, за сметка на средствата, които действително са блокирани за тези чужденци в т.нар. сметки тип "С“ в Русия. Към настоящия момент размяната ще е възможна само за активи в размер на до 100 000 рубли на инвеститор. Условията за наддаване за съответните сделки ще се определят от Правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

По-рано министърът на финансите Антон Силуанов отбелязва, че към настоящия момент повече от 3,5 милиона руски граждани имат блокирани активи на обща стойност 1,5 трилиона рубли. Руските власти предлагат да започнат да ги обменят за средства, които чужденците трупват в сметки тип "С“.

От Централната банка на Русия поясниха пред ТАСС, че най-напред ще бъдат създадени условия за отключване на средства предимно от руски инвеститори на дребно. Техните замразени активи обикновено са инвестиции в ценни книжа. Заинтересованите чуждестранни инвеститори ще могат да купуват блокирани чуждестранни ценни книжа от руснаци, като използват средства от сметки тип "C“. Участието в този процес ще бъде доброволно. На първия етап се планира да бъдат деблокирани сметки на стойност около 100 милиарда рубли, които принадлежат на инвеститори на дребно.