Израел бомбардира гъсто населения бежански лагер Джабалия в северната част на Газа за втори път в рамките на два дни в сряда, предизвиквайки предупреждения на ООН за военни престъпления. Междувременно Йордания стана последната страна, която отзова посланика си от еврейската държава, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Часове по-късно една от малкото останали болници, обслужващи северната част на крайбрежния анклав, обяви, че основният й генератор е излязъл от строя, задълбочавайки страховете за пациентите в интензивно лечение.

Гражданската защита в управляваната от ХАМАС Ивица Газа описа въздушния удар срещу лагера в сряда като "второ клане“. Според различни данни ударът е отнел живота на между най-малко 80 души и 195 души и е ранил стотици други. Продължава изравянето на тела от развалините.

Израелските отбранителни сили заявиха, че атаката в сряда е била насочена към команден и контролен комплекс на ХАМАС и чрез него са "елиминирани“ терористи "въз основа на прецизни разузнавателни данни“. Ударът бе нанесен само ден, след като израелски самолети бомбардираха лагера във вторник, предизвиквайки ново недоволство заради нарастващите цивилни жертви в Ивицата Газа.

Върховният комисариат на ООН по правата на човека заяви, че атаките срещу Джабалия, най-големият бежански лагер в Газа, "може да се равняват на военни престъпления“, предвид "големия брой цивилни жертви и мащаба на разрушенията“. Продължителните седмици бомбардировки на Израел над Ивицата Газа са отнели живота на най-малко 8700 души, според данни, публикувани от Министерството на здравеопазването в Рамала.

Опустошението, причинено от ударите по бежанските лагери, които са част от разширената офанзива на Израел в Ивицата Газа, изглежда бе повратна точка във войната за редица страни, които отговориха с дипломатически мерки в осъждане на действията на Израел и произтичаща от тях хуманитарна криза. В сряда Йордания стана поредната страна, която отзова своя посланик в Израел.