През първите две седмици от изтощителното контранастъпление на Украйна около 20 процента от оръжията, които тя изпрати на бойното поле, са повредени или унищожени, според американски и европейски служители, пише The New York Times.

Жертвите включват някои от страхотните западни бойни машини - танкове и бронетранспортьори, на които украинците са разчитали да отвърнат на руснаците. Украинските войски са променили тактиката на водене на контранастъплението, което им позволи да намалят загубите във военната техника, но и да забавят деокупацията на територии.

Стряскащият процент на загуби спадна до около 10 процента през следващите седмици, са заявили служители, запазвайки повече от войските и техниката, необходими за големия настъпателен тласък, който според украинците тепърва предстои.

Част от подобрението идва, защото Украйна промени тактиката, като се съсредоточи повече върху изтощаването на руските сили с артилерия и ракети с голям обсег, отколкото върху вражеските минни полета и огъня.

Но тази добра новина прикрива някои мрачни реалности. Загубите също се забавиха, защото самото контранастъпление се забави и дори спря на места докато украинските войници се борят срещу страхотната отбрана на Русия. И въпреки загубите, украинците досега са взели само 8 км от 96-те, които се надяват да изминат, за да стигнат до морето на юг и да разделят руските сили на две.

Украински войник е заявил в интервю тази седмица, че дронът на неговата част е заснел кадри на половин дузина западни бронирани машини, попаднали в артилерийски залп южно от град Велика Новосилка.

"Всички изгоряха“, е заявил войникът, който се е представил като сержант Игор. "Всички се надяват на голям пробив“, е допълнил той, добавяйки молбата, че онези, които наблюдават отдалеч, оценяват значението на бавния и стабилен напредък.

Русия е имала много месеци, за да се подготви за контранастъплението, а фронтът е осеян с мини, капани за танкове и вкопани войски, докато руските разузнавателни дронове и хеликоптери летят отгоре все по-често.

Предвид тези укрепления, заявяват експерти, не е изненадващо, че Украйна ще претърпи сравнително сериозни загуби в ранните етапи на кампанията.

Снимка, разпространена от руското министерство на отбраната, показва унищожени превозни средства Bradley и танкове Leopard в Запорожска област на Украйна.

Тази седмица президентът на Украйна Володимир Зеленски призна, че е имало кратка пауза в операциите преди няколко седмици, но обвини за това липсата на оборудване и боеприпаси и призова западните съюзници да ускорят темпото на доставките.

Американски служители са признали тази пауза и са заявили, че украинците са започнали да се движат отново, но по-съзнателно, по-умели в навигацията в минни полета и съзнавайки рисковете от жертви. С притока на касетъчни боеприпаси от Съединените щати, са допълнили експертите, темпото може да се ускори.

Състоянието на войната

Среща на върха на НАТО: На среща на върха на НАТО в Литва президентът на Украйна Володимир Зеленски потвърди ангажиментите за сигурност от западните съюзници и осигури нови обещания за оръжия. Но доколко щеше да се отрази срещата върху контранастъплението на страната му, остана неясно.

Последици от бунта на Пригожин: На фона на смъртта на двама командири, спорно уволнение и изчезването на генерал, редиците на руската армия са разтърсени от нестабилност в дните след краткотрайното въстание на наемниците на "Вагнер".

Военна помощ: Администрацията на Байдън се съгласи да изпрати на Украйна касетъчни боеприпаси, за които е известно, че причиняват безразборни щети на цивилни и са забранени от много страни. Американски служители също "тихо обсъждат" дали да дадат на Киев управляеми ракети с голям обсег - ATACMS.

"Не е толкова бързо, но не изостава катастрофално от графика“, е заявил в сряда британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Правят това, което всеки друг би направил, ако трябва да се бие през минни полета към руската линия.“

Проблемите се фокусират върху земеделските полета в Южна Украйна, където се води голяма част от контранастъплението. Там бойните машини Bradley, отдавна желани от украинците, ежедневно прегазват противотанкови мини, заявяват войници, които са се сражавали в превозните средства.

Превозните средства, които тежат около 34 тона, са предназначени да превозват пехотинци през зони, изложени на стрелба или артилерия. Задната рампа се отваря, за да позволи на войниците да се бият. При планирането на контранастъплението Bradley трябваше да пренасят войници през открити полета, за да достигнат до руски окопи и бункери.

Те са свършили част от работата си добре; тяхната дебела броня е осигурила добра защита за повечето войници, които са оцелели при много от експлозиите на мини с малко наранявания.

"Ушите ви звънят и нещата вътре летят наоколо“, е заявил един войник, който е поискал да бъде идентифициран само с първото си име Сергей. Той е оцелял при такава експлозия миналия месец в боевете южно от град Орихов в Запорожка област. Но в много случаи взривовете сериозно повреждат превозните средства, обездвижвайки ги доста преди да успеят да достигнат руските линии.

Военни експерти отдавна заявяват, че първите километри от контранастъплението ще бъдат най-трудни, тъй като атакуващите войски обикновено се нуждаят от три пъти повече мощност, независимо дали в оръжия, персонал или и двете, отколкото отбранителните сили.

Висшият военен офицер на Украйна, генерал Валери Залужни, изрази разочарование, че Украйна се бие без западни бойни самолети F-16, на които Съединените щати едва наскоро се съгласиха да позволят на украинските пилоти да бъдат обучавани, но които не се очаква да бъдат доставени в близките месеци. Това направи украинските войски уязвими за руските хеликоптери и артилерия.

Военни анализатори са предупредили, че все още е твърде рано да се правят окончателни заключения относно контранастъплението. "Това не означава, че е обречено на провал“, е заявил Камил Гранд, експерт по отбраната в Европейския съвет за външни отношения и бивш помощник генерален секретар на НАТО.

Въпреки това, е добавил той, липсата на въздушно превъзходство и противовъздушна отбрана, които западните самолети биха могли да осигурят за атаката на Украйна, означава, "че процентът на жертвите вероятно ще бъде по-висок, отколкото в други конвенционални конфликти“.

Точният брой на оръжията и бронираните превозни средства, които са унищожени в контранастъплението, за разлика от "повредите в мобилността“, които могат да бъдат поправени, са строго пазени тайни и официалните лица на САЩ не дават сурови числа, въпреки че са се съгласили за процентите загубено въоръжение. Но комбинация от данни с отворен код и официални оценки може да осигури моментна снимка на времето на унищожението, особено в началото.