Гръцките власти, които по-рано решиха да въведат такса от 20 евро за посещаващите с круизи популярните острови Санторини и Миконос, обявиха нови мерки, насочени към противодействие на свръхтуризма и справяне с жилищната криза в страната, предава Reuters.

Властите на южната ни съседка въведоха забрана за издаване на нови лицензи за жилища за краткосрочно наемане в три района в центъра на Атина, която ще бъде в сила поне една година, считано от 1 януари 2025 година, но може бъде удължена.

В същото време гръцкото правителство увеличи данъка върху наемите на такива имоти и обеща да осигури стимули за собствениците на жилища да преминат към дългосрочното им отдаване.

Подобно на много други европейски туристически дестинации, Гърция се бори да балансира доходоносната индустрия, подхранвана от онлайн платформи като Airbnb, с нуждите на местните жители, изправени пред недостиг на жилища и нарастващи разходи за живот поради наплива от туристи.

Сега, когато много собственици избират по-доходоносни краткосрочни наеми за имотите си, атиняните срещат трудности при намирането на достъпни жилища под наем.

"Търсих дом в продължение на осем до девет месеца и в крайна сметка се спрях на този, в който съм в момента. Дори през този период на търсене, когато разширих обхвата на районите, които обмислях, не намерих нищо, което бих могла да си позволя“, разказа 34-годишната Алма Лази, работник в частния сектор, която живее в централния атински квартал Панграти.