След като осигури политическото съгласие на страните партньори, Украйна ще продължи да доставя зърно на страните по света, въпреки оттеглянето на Руската федерация от зърненото споразумение. Това е съобщил отделът за стратегически комуникации на Офиса на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна (СтратКом ЗСУ) във Facebook, предава Экономическая правда.

Въпреки оттеглянето на Руската федерация от споразумението за износ на зърно от пристанищата на Голяма Одеса, Украйна, след като е осигурила политическото съгласие на страните партньори, по-специално Турция, и доверието на застрахователите, е готова да проправи своя икономически път. 

СтратКом припомня, че преди руската инвазия Украйна е била петият по големина износител на зърно в света. "Терористичните действия на Руската федерация, нейната блокада на украинските пристанища доведоха до глобално увеличение на цените на зърното".

"Преди това Руската федерация дълго време е използвала блокадата на морския износ като инструмент за натиск върху Украйна и Запада. С подписването на зърненото споразумение между ООН, Украйна, Руската федерация и Турция обаче, Кремъл има по-малко възможности да изнудва глобалния недостиг на храна".

За общ надзор и координация в Истанбул е създаден Съвместен координационен център (СКЦ) под егидата на ООН. През годината зърнената инициатива позволи транспортирането на повече от 33 милиона тона зърно, което спаси много страни от глад. В същото време споразумението донесе повече от 20 милиарда долара в бюджета на Украйна, което значително укрепи украинската икономика", подчертават от СтратКом.

"Ще продължим да помагаме на другите страни по света, защото само в съвместна борба и взаимна подкрепа ще постигнем Победата“, се посочва в изявлението.