Освен затруднения в движението, след срутването на моста Карола саксонският град Дрезден сега е под заплаха от наводнения, пише германският вестник BILD.

Снощи мостът Карола в Дрезден частично се срути – и тежки бетонни сегменти блокираха водите на река Елба. В следващите дни в града очакват продължителни дъждове - експерти смятат, че в такава ситуация те може да доведат до наводнения, тъй като участъци от моста, които са паднали във водата, ще действат като бент. Според метеоролозите водата от Елба може да навлезе в стария град и да наводни историческия център.

Местните противопожарни служби вече се подготвят за евентуално преливане на Елба. Това може значително да усложни усилията за почистване на реката след частичното срутване на моста.

"Очакват се високи нива на водата в Дрезден и на този мост се образуват значителни затлачвания, така че останките от моста трябва да бъдат премахнати възможно най-скоро“, предупреди пред BILD климатологът Карстен Бранд от Донерветер.

Мостът Карола е един от четирите моста над Елба в района на Дрезден. Около 03:00 часа сутринта части от моста, свързващ историческия център на града с новите му райони, рухнаха във водата. Основите на конструкцията все още са във водата. Местните власти съобщиха, че по време на срутването на моста не е имало хора.