Язовирната стена на река Моравка в малкия полски град Строне Силезие в Долносилезко воеводство е повредена от наводнения, в резултат на което градът е почти под вода, съобщава TVP Info.

Първоначално медиите съобщиха, че язовирът е разрушен от напора на водата. Министерството на отбраната на Полша съобщи, че в Строне Слизка е изпратен хеликоптер Ми-17, който да помогне за евакуацията.

По-късно tvp.info неофициално съобщи, че част от язовира е бил повреден. 

Ситуацията в града е изключително тежка, като водата събаря всичко по пътя си. В социалните мрежи се появиха много снимки и видеоклипове от града. На една от снимките се вижда потопена пожарна кола.

На един от видеоклиповете показава как високата вода срутва къща и я отнася.

RMF FM съобщава, че хеликоптери Black Hawk от Вроцлав са изпратени в Строне Слизка. Войниците, които подкрепят местното население, са били откъснати  и не е било възможно да се върнат по суша. Много от жителите чакат да бъдат евакуирани от покривите на домовете си.

На някои места до тях може да се стигне само с хеликоптер.

"Вълната е огромна, ситуацията е наистина драматична, комуникацията с жителите на града и близките села е затруднена, те нямат ток, вода", съобщава свидетл на наводнението.

По-рано е съобщено втора жертва на наводнението в Полша, както и за разрушаването на мост в град Глухолази в югозападната част на страната.