Италиански опозиционни лидери призоваха дясното правителство на Джорджия Мелони да забрани неофашистките групи, след като се появи смразяващ видеозапис, на който стотици мъже правят фашистки поздрав по време на събитие в Рим, пише The Guardian.

Тълпата се е събрала пред бившето седалище на Италианското социално движение (MSI) - неофашистка партия, основана след Втората световна война и в крайна сметка прераснала в партията на Мелони "Братя на Италия".

Ежегодното събиране, което се e провело в неделя (7 януари) на улица "Ака Ларентия" в източната част на града, е посветено на 46-ата годишнина от убийството на трима бойци от младежкото крило на вече несъществуващата партия.

Карло Календа, лидер на центристката партия "Азионе", заяви: "Това е недопустим позор за европейската демокрация."

Движението "Пет звезди" заяви, че ще подаде жалба до прокуратурата за "апология на фашизма".

Фашисткият режим на Бенито Мусолини завзема властта след "похода към Рим" през октомври 1922 г., а през април 1924 г. си осигурява убедителна победа на парламентарните избори, преди да унищожи многопартийната система в Италия.

Реорганизацията на фашистката партия на Мусолини е забранена от следвоенната конституция на Италия, която също така забранява проявите на фашистка идеология и пропаганда.

Неофашистки групи като MSI, основана от Джорджо Алмиранте, министър в правителството на Мусолини, обаче успяват да заобиколят забраната, като използват друго име и се обявяват за нови политически сили. Джорджия Мелони е съосновател на политическия наследник на MSI, "Братя на Италия".