Съединените американски щати (САЩ) предоставят на Украйна нов пакет военна помощ от 200 милиона долара. Той се различава от предишните не толкова по сумата, колкото по източника на средства, който е счетоводна грешка. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от CNN.

"Днес ние обявяваме нов пакет помощ за сигурността, предназначен да помогне на Украйна да защити своята територия и своя народ“, обясни той.

Според Блинкен пакетът от 200 милиона долара включва:

боеприпаси за системи за противовъздушна отбрана,

артилерийски снаряди,

противотанкови оръжия,

допълнително оборудване за разминиране.

"Русия започна тази война и може да я прекрати във всеки момент, като изтегли войските си от Украйна и прекрати бруталните си атаки. Докато не го направи, Съединените щати, нашите съюзници и партньори ще бъдат обединени с Украйна и толкова дълго, колкото е необходимо“, подчерта Блинкен.

Каква е счетоводната грешка?

Този пакет се предоставя по програмата Presidential Drawdown Authority, когато оръжията се прехвърлят от складовете на американската армия.

Въпреки сравнително малкия размер на помощта, настоящият транш се отличава преди всичко с източника на средствата, които са били освободени поради счетоводна грешка.

Грешката при изчисляването на разходите за помощ по програмата PDA се оценява на общо 6,2 милиарда долара за 2022 г. и отчасти за 2023 финансови години. Причината е, че оръжията за Украйна са оценени въз основа на цената на замяната, а не на реалната стойност на предоставеното оборудване и въоръжение.

Трябва да се отбележи, че фискалната 2023 година в Съединените щати приключва на 30 септември и с такова темпо, по 200 милиона долара, за да се прехвърли целият баланс преди края на фискалната година, такива пакети трябва да бъдат обявявани няколко пъти на седмица. Но е очевидно, че тези пари ще бъдат прехвърлени за следващата финансова година.

Припомняме, по-рано беше съобщено, че президентът на САЩ Джо Байдън през август ще изпрати искане до Сената за допълнителна помощ за Украйна.

Предишният пакет от 400 милиона долара включва различни оръжия от мини-разузнавателни дронове Black Hornet до бронетранспортьори и ракети за HIMARS и Patriot.