Пентагонът планира да извърши проверка на счетоводните отчети на въоръжените сили на САЩ относно военната помощ за Украйна, която е увеличена заради "счетоводна грешка", пише Breaking Defense.

Главният инспектор на Пентагона планира да извърши одит на счетоводните книги на Департамента по отбраната на САЩ за да се увери, че всичко е било наред след решението на министерството по-рано тази година да увеличи военната помощ за Украйна, след като по същество е открило 6,2 млрд. долара (11.40 млрд. лева) поради "грешки в оценяването" на оръжията, предназначени за Украйна, според ново писмо на главния инспектор.

"Целта на този одит е да се определи обхватът и въздействието на промяната на оценката от март 2023 г. за оценяване на активите, предоставени по силата на президентските правомощия за изтегляне на средства (програмата Presidential Drawdown Authority (PDA)), да се определи дали компонентите на Департамента са следвали настоящата политика при актуализиране на стойността на артикулите, предоставени на Украйна чрез PDA, и да се оцени дали настоящата политика за оценяване на PDA е в съответствие с федералните закони и разпоредби", пише службата на Главния инспектор на Пентагона в писмо от 5 септември, адресирано до главния счетоводител на Пентагона, заедно с генералните одитори на няколко служби.

Службата дава на министерството и службите пет дни, за да изберат своите служители, които да отговорят на въпросите.

Одитът се извършва в момент, когато на Капитолийския хълм се разгаря политическа борба за бюджета и за това дали американските средства и оръжия трябва да продължат да постъпват в Киев. Според говорител на военното ведомство на САЩ към 29 август за Украйна са останали на разположение приблизително 5,75 млрд. долара (10.58 млрд. лева) от възстановените средства по президентската програма за съкращения. Тази сума е намалена със 175 млн. долара (321.90 млн. лева), когато администрацията на Байдън обяви нов пакет военна помощ, предназначен за Украйна.