Вторият тур на президентските избори в Иран ще се проведе на 5 юли, съобщи Мохсен Еслами, представител на избирателната комисия на страната, цитиран от информационната агенция IRNA.

"Поради факта, че нито един от кандидатите не успя да получи мнозинство от гласовете, според закона ще се проведе втори тур на изборите в петък, 5 юли", е заявил Мохсен Еслами.

Гласуването на президентските избори се проведе в Иран в петък, 28 юни, избирателните секции бяха отворени от 08:00 българско време до 00:30 българско време, след удължаване на изборния ден.

Според IRNA са преброени повече от 24,5 милиона гласа, подадени в повече от 58 хиляди избирателни секции в 482 региона на Иран. Според резултатите от първия тур начело е реформаторът Масуд Пезешкиян, който получава над 10,4 милиона гласа.

Неговият основен конкурент, кандидатът на консервативното крило Саид Джалили, води с около милион избиратели - повече от 9,4 милиона души са гласували за него. Мохамад Багер Галибаф затваря челната тройка с над 3,3 милиона гласа. Мостафа Пурмохамади е на последно място в битката за президентския пост: той получи повече от 206 хиляди гласа.

За да спечели президентските избори в Иран, кандидатът трябва да спечели повече от 50% от гласовете.