Новозеландски пилот, който е освободен повече от 19 месеца, след като е взет за заложник от сепаратисти в Индонезия, споделя, че е "много щастлив" да се прибере у дома при семейството си, пише ВВС.

Филип Мехренс е отвлечен от бойци на Армията за национално освобождение на Западна Папуа през февруари 2023 г. и след дълги преговори е предаден на 21 септември под грижите на индонезийски служители.

38-годишният мъж е бил отвлечен, след като е кацнал с малък търговски самолет в отдалечената планинска област Ндуга.

Говорителят на индонезийската полиция Баю Сусено съобщава, че Мехренс е бил освободен, след което е бил прибран от село Югуру в окръг Майбарок, преди да бъде транспортиран със самолет до град Тимика.

Няколко дни преди освобождаването бунтовниците заявиха пред индонезийската служба на BBC, че ще освободят пилота "безопасно и в съответствие с международните стандарти за защита на правата на човека".

"Ние от Армията за национално освобождение на Западна Папуа оставаме ангажирани с отстояването на ценностите на мира, уважението и достойнството в тази ситуация", заявява говорителят Себи Самбом.

Пилотът, който е баща на едно дете, е откаран в Джакарта, за да се събере със семейството си.

Той е бил отвлечен, след като малкият му пътнически самолет - собственост на индонезийската Susi Air - се е приземил в Ндуга през февруари миналата година.

Трябвало е да се върне няколко часа по-късно, след като е закарал петима пътници, но малко след кацането бунтовниците са се насочили към едномоторния самолет и са го заловили.

Другите петима пътници, които са коренни папуаси, са освободени по-рано.