След поредицата трусове на популярния остров Крит, сеизмолози от южната ни съседка призоваха и местни жители, и туристи да спазват предписанията за реакция при земетресения, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton Syntakton.

Силно земетресение от 5,3 по Рихтер, според Геодинамичния институт на Атина, бе регистрирано близо до Ханя в сутрешните часове на деня, което изплаши местните жители и гостите на града. Приблизително на същото място в събота вечер бе регистриран и трус от 4,2 по Рихтер.

Сеизмологът Ефтимис Лекас коментира пред Open TV, че все още е твърде рано да се правят изводи за сеизмичната активност в района.

В същото време сеизмологът Герасимос Чулиарас подчерта, че "земетресението е станало на 60 километра от брега, от Ханя, то е в подводна зона и дълбочината му надхвърля километрите, които биха го класифицирали като плитко, така че не мисля, че имаме щети“.

Той добави, че магнитудът е силен и през последните няколко дни наблюдаваме интензивна микросеизмична активност край Крит. "Все още наблюдаваме събитията, но както ви обясних - трусът е бил доста далеч, в подводна зона, на относителна дълбочина, така че тези два фрактора намаляват силата му“.

"Тъй като сме и в туристическия сезон, трябва да внимаваме, да спазваме превантивните мерки и най-вече да не се паникьосваме“, допълни Чулиарас, като отбеляза, че силата на последния трус е обичайна за района.