Над 2800 души са арестувани, след смъртта на 17-годишният Нахел на 27 юни. Инцидентът разпали отдавна тлеещо напрежение между полицията и младите хора, които се борят с бедността, безработицата и расовата дискриминация, пише френската редакция на Euro News.

Стотици опечалени от ислямската общност на Франция са се включили в шествие от джамия до гробището, където е бил погребан тийнейджърът, чието убийство от полицията предизвика дни на безредици и грабежи в цялата страна.

Подчертавайки сериозността на кризата, президентът Еманюел Макрон е отменил официалното си пътуване до Германия след нощи на вълнения във Франция.

Правителството е разположило 45 000 полицаи по градските улици в цялата страна, за да пресече петата нощ на насилие. През нощта министърът на вътрешните работи Джералд Дарманин е написал в Twitter, че нощта е била по-спокойна от предишните, благодарение на "решителните действия на силите за сигурност". Той е определил броя на арестуваните през нощта на 427.

Близо до Триумфалната арка в Париж стотици полицаи са охранявали Шанз-Елизе. Публикации в социалните медии призоваваха за протести на големия булевард, но полицейското присъствие изглежда е обезсърчило големи събирания.

По-рано през деня на гробище на върха на хълм в Нантер, парижкото предградие, където е убит тийнейджърът, идентифициран само като Нахел, стотици са столи край пътя, за да отдадат почит, докато опечалените са носели белия му ковчег от джамия до мястото на погребението. Журналистите не са допуснати до церемонията, а в някои случаи дори са били прогонени.

 

Джералд Дарманин е съобщил по-късно, че 200 полицаи за борба с безредиците са  мобилизирани в пристанищния град Марсилия, където телевизионните канали са излъчвали кадри на полицията, използваща сълзотворен газ срещи протестиращи.

Стотици полицаи и пожарникари са ранени при насилието, избухнало след убийството на младежа. Властите не са публикували данни за ранените от страна на протестиращите.