В Румъния започна подготовката за повишаване нивото на водата на река Дунав, където започва да достига "голямата вода“ от Централна Европа, съобщава телевизионният канал Digi24.

На 24 септември ръководителят на службите за извънредни ситуации Раед Арафат събра на среща префекти и ръководители на местни служби от окръзите, в които Дунав преминава през румънска територия, за да обсъдят подготовката за възможни наводнения.

"Ние навлизаме в подготвителната фаза. За разлика от това, което се случи в Галац (окръг на границата с Молдова, който пострада от катастрофалното наводнение на 12 септември – бел. ред.), сега знаем, че наближава висока вода... и има време се подготвим“, отбеляза той.

Служителят допълни, че прогнозите не показват значителна опасност, но готовността "трябва да бъде максимална“.

Местните звена са натоварени със задачата да идентифицират райони, изложени на риск от наводнения и да изготвят планове за информиране на обществеността и евакуация, като определят къде в общностите живеят хора с ограничена подвижност, които ще имат най-голяма нужда от помощ в случай на бедствие.

Той призова да не се отлагат исканията за допълнителна помощ и известията за евакуация, ако има ранни признаци, че такива са необходими.