Тихоокеанският център за предупреждение за цунами издаде бюлетин за "възможно“ образуване на вълни край бреговете на Перу, достигащи от един до три метра, съобщава американският телевизионен канал CNN.

"Въз основа на всички налични данни се прогнозират опасни вълни цунами за някои брегове“, алармират от центъра.

Геофизичният институт на Перу (IGP) също издаде предупреждение за цунами, което означава, че властите трябва да активират протоколи за защита на населението.

Мощно земетресение бе регистрирано край южните брегове на Перу в 00:36 часа местно време (08:36 часа българското време). Справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) показва, че магнитудът му е бил от 7,0 степен по скалата на Рихтер. Оценката на Геологическия топографски институт на САЩ (USGC) е за сила от 7,2 по Рихтер.

Епицентърът на труса е бил на 254 километра югоизточно от град Ица и на 62 километра югоизточно от Акари – градче, което бе близо до епицентъра на земетресение с магнитуд от 7,1 по Рихтер, разтърсило Перу на 14 януари 2018 година.

Дълбочината му е била на 56 километра.

Перу и по-голямата част от южноамериканското тихоокеанско крайбрежие са на границата на две тектонични плочи: южноамериканската плоча, която включва по-голямата част от континента, и плочата Наска, която се простира през Тихия океан по по-голямата част от крайбрежието.