Данни за британски военни съоръжения и затвори с максимална сигурност са открити в сенчестия сегмент на интернет – т.нар. тъмен интернет или даркнет, след като хакери атакуваха сървърите на Zaun, компания, предоставяща услуги за киберсигурност, включително на правителствени агенции, съобщава вестник The Daily Mirror.

Според официалното изявление на Zaun кибератаката срещу компанията е извършена на 5-6 август от групата LockBit. "По време на атаката вярвахме, че нашият софтуер за киберсигурност предотвратява всякакъв трансфер на данни. Сега обаче можем да потвърдим, че по време на атаката LockBit е успял да изтегли някои данни. Смята се, че става въпрос за 10 гигабайта данни, което съответства на 0,74% от всички данни, които съхраняваме“.

Компанията подчерта, че британската полиция "е наясно с атаката". Освен това Националният център за киберсигурност и Службата на комисаря по информация на Обединеното кралство също са уведомени за инцидента. "LockBit потенциално ще получи достъп до някои стари имейли, поръчки, чертежи и файлове на проекти. Не вярваме, че някакви класифицирани документи са били съхранени в системата или са били получени [от нападателите]“, се казва в изявлението на команията.

На свой ред The ​​Daily Mirror посочва, че в резултат на кибератака в мрежата са попаднали "хиляди страници с данни", включително за военни и разузнавателни съоръжения. По-специално, хакерите са получили достъп до данни за закупуването на оборудване за военната научно-техническа лаборатория в английския Портън Даун и военноморската база Клайд близо до Глазгоу, където четири подводници тип Vanguard съхраняват целия ядрен потенциал на Обединеното кралство.

Освен това в мрежата са изтекли данни за обществени поръчки за звеното на правителствения комуникационен център на Обединеното кралство в Бюд в западна Англия, оборудване във военновъздушната база Уодингтън в източната част на Англия и военната част Каудор в югозападната част на Уелс. Говорител на правителството в Лондон поясни пред вестника, че "не коментира въпроси, свързани със сигурността“.

Власти и компютърни експерти свързват група LockBit с имигранти от Русия и постсъветските страни. През ноември Европейската полицейска агенция (Европол) съобщи за ареста в Канада на предполагаемия член на групата Михаил Василиев, който има руско и канадско гражданство. Той очаква екстрадиция в САЩ.