През 2000 г. Германия имаше една глутница вълци. До 2022 г. те бяха близо 200. Същата есен един от тези вълци случайно уби 30-годишно пони на име Доли. Инцидентът вероятно щеше да остане местна история, ако не беше собственикът на понито: Урсула фон дер Лайен, пише европейската редакция на Politico.

Вместо това приказката — за вълк-единак, който убива застаряващо пони — внезапно тласна висшия изпълнителен директор на ЕС във все по-горчив и политически дебат: Какво трябва да направи Европа относно глутниците вълци, които се разпространяват из континента и нападат овце, кози и, да, магарета?

В Германия въпросът предизвика разногласия, изправяйки животновъди срещу природозащитници, гласоподаватели от селските райони срещу гласоподаватели в градовете и давайки на крайнодясната "Алтернатива за Германия“ мощна тема за разговори в нейния скок през 2019 г.

Сега Фон дер Лайен отнася въпроса до ЕС. Тя иска да понижи защитата, която позволи на популациите на вълци да се увеличи в повечето страни от ЕС, като в Германия се наблюдава най-голямо увеличение.

Кампанията й ще достигне върха тази есен. Европейската комисия, изпълнителната власт на ЕС в Брюксел, се опитва да събере подкрепа за своето предложение за понижаване на категорията на вълците от "строго защитени“ до "защитени“ – класификация, изложена в Бернската конвенция за опазване на европейската дива природа.

Комисията иска да събере достатъчно подкрепа, за да направи промяната на следващата среща на конвенцията на 2 декември в Страсбург. Това би разчистило пътя на Брюксел да промени собствените правила на ЕС.

Няма да е лесно. Съдебните решения предупреждават да не се улеснява ловът на вълци. Жителите на селските райони като цяло подкрепят защитите. А земеделските министерства не могат да се споразумеят с министерствата на околната среда какво да правят.