След изборите във федералните германски провинции Саксония и Тюрингия Християндемократическият съюз (ХДС) възнамерява да преговаря с ГСДП и "Съюз на Сара Вагенкнехт“, но не и с "Алтернатива за Германия“ (АзГ), която събра значителна подкрепа от избирателите, отбелязва вестник BILD.

Клонът на ХДС в Тюрингия получи разрешение да започне преговори с партията на Олаф Шолц ГСДП и с тази на Сара Вагенкнехт.

Кристиан Хергот, генерален секретар на ХДС в Тюрингия, обяви, че е упълномощен да се срещне с представители на други партии. Това обаче все още не са коалиционни преговори, а само предварителни разговори.

Хергот също даде да се разбере, че решението на ХДС за забрана на сътрудничеството с АзГ остава в сила.

"Ние няма да си сътрудничим с АзГ. Същото важи и за коалицията с "Левица“. Ние сме в началото на дълъг, дълъг и интензивен процес“, обясни Хергот.

Миналата неделя в Тюрингия ХДС зае второ място на регионалните избори и загуби от АзГ, водена от Бьорн Хьоке.

След изборите възникна трудна ситуация: коалицията между ХДС, ГСДП и "Съюз на Сара Вагенкнехт“, за която се говори много преди гласуването, няма да има мнозинство в новия местен парламент – тя ще има само 44 места. В същото време евентуална коалиция АзГ-"Левица“ също би имала 44 места.