Най-малко 120 души са загинали, а още 200 души са пострадали в резултат от пожар в провинция Ниневия на Ирак, съобщава Al Arabiya.

Според информацията на гражданската отбрана, пожарът вероятно е възникнал заради използването на фойерверки по време на празненствата. Отбелязва се, че в залата, където се е провеждало мероприятието, не са били спазени изискванията за пожарна безопасност.

Наджим ал Джубури, губернаторът на провинция Ниневия, предупреди рано в сряда, че все още няма окончателни данни за жертвите от пожара, което предполага, че той все още може да нарасне.

Иракската официална новинарска агенция INA съобщи по-рано, че повече от 150 души също са били ранени при пожара, обхванал ритуална зала в квартал Хамдания в провинцията, където се провеждаше сватбеното тържество. Хамдания се намира извън северния град Мосул, на около 400 км северозападно от столицата Багдад.

Гражданската защита на Ирак  обяви, че първоначалните доклади сочат, че фойерверките, използвани по време на тържеството, може да са причината за пожара. "Предварителната информация показва, че по време на сватбата са били използвани фойерверки, което е предизвикало пожар в залата“, се казва в изявление на властите за гражданска защита рано в сряда.

Предполага се, че запалимият материал, използван при изграждането на залата за събития, е допринесъл за огромния пожар.Сградата изглежда не е имала "подходящи мерки за безопасност“, включително аварийни изходи.

Гражданската защита на Ирак също съобщи за наличието на сглобяеми панели в залата за събития, които са "силно запалими и противоречат на стандартите за безопасност“.

"Пожарът причини падане на някои части от тавана поради използването на силно запалими, евтини строителни материали“, се казва в изявлението на властите за гражданска защита.

Ситуацията се е влошила от "отделянето на токсични газове, свързани с изгарянето на панелите“, които съдържат пластмаса.

Изображения от последствията от пожара показаха служители на спешната помощ, които се катерят по развалини и срутен покрив с изкривен и овъглен метал в изпотрошената зала за събития.

По-голямата част от ранените страдат от изгаряния и задушаване, каза ал Бадр от здравното министерство, добавяйки, че на мястото на инцидента е имало и сблъсъци.