След поредица от летни температурни рекорди популярните туристически дестинации в Европа бяха връхлетени от нов бич - проливни дъждове.

Както пише The ​​Independent, по-специално, ужасни проливни дъждове удариха Австрия, Испания, Италия и Франция, а предупреждение за буря беше издадено за части от Гърция.

Това идва, след като луксозна ветроходна лодка, превозваща туристи, се обърна и потъна край бреговете на Сицилия поради лошо време. Спасителите вече са извадили тялото на един човек, шестима са в неизвестност, а 15 жертви са спасени, съобщиха местните власти.

Освен това проливните дъждове на Балеарските острови в Испания наводниха пътища в края на миналата седмица, принуждавайки хората да се евакуират, а авиокомпаниите да отменят полети. За преодоляване на извънредната ситуация в Майорка трябваше да бъдат разположени военни части. И въпреки че най-лошите бури са зад гърба ни, туристите се призовават да останат бдителни.

Междувременно Националната метеорологична служба на Гърция предупреди за бури и гръмотевични бури със светкавици на 19-20 август в западна, централна и северна Гърция, особено на Йонийските острови.

Проливни дъждове удариха и алпийските райони на Австрия, оставяйки части от Виена под вода през уикенда и причинявайки сериозни щети на други места в страната и прекъсвайки пътните и железопътните връзки, съобщиха местните власти и медии.