Говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук призова руските туристи да напуснат Крим, добавяйки, че "на полуострова има много военни съоръжения", които, според него, украинските отбранителни сили ще унищожат, предава "Укринформ".

"Има само един съвет - напуснете нашата територия. Това е първо. И второ: предупреждаваме, че в Крим има много военни съоръжения и съответно никой няма да ги остави на мира, докато са там, така че направете си изводи и вземете решения, които ще ви помогнат да спасите живота и здравето си", е заявил говорителят на Военноморските сили на Украйна.

Позовавайки се на експлозиите в Севастопол на 23 юни, при които четирима души бяха убити и над 150 души бяха ранени, Плетенчук е допълнил, че "Украйна не обстрелва цивилни обекти и че Русия пренебрегва безопасността на цивилното население".

Малко преди предупреждението на украинските власти редица канали в Telegram съобщиха за експлозии в Крим. "В Севастопол и Балаклава в Крим има експлозии. Губернаторът от руска страна на Севастопол Михаил Развожаев съобщава, че в района работят системите за противовъздушна отбрана. Той допълва, че 4 цели са свалени от системите за ПВО, пише Украинская правда, като се позова на Telegram канала "Кримский ветер".

Местните медии отбелязват, че жителите на Севастопол са чули експлозии откъм страната на Фиолент. Те съобщават и за дим в района на Балаклавската топлоелектрическа централа.