Шиниъд О'Конър почина на 56-годишна възраст след години на битки за психичното си здраве, съобщава Daily Mail.

Ирландската певица стана световна звезда през 1990 г. със сърцераздирателния си кавър на Nothing Compares 2 U на Prince.

Това се случва една година след като синът на майката на четири деца Шейн, на 17 години, посегна на живота си през януари 2022 г., след като избяга от болницата.

По време на смъртта си музикантката, която промени името си на Шухада Садакат през 2018 г., когато прие исляма, се смяташе, че прекарва времето си между Ко Роскомън, Ирландия и Лондон.

В последния си туит О'Конър публикува снимка на Шейн и написа: "Оттогава живея като немъртво нощно създание. Той беше любовта на живота ми, лампата на душата ми. Бяхме една душа в две половини. Той беше единственият човек, който някога ме е обичал безусловно. Изгубена съм в бардото без него“.

О'Конър е роден в проблемно семейство в Дъблин на 8 декември 1966 г.

По-късно в живота си тя твърди, че е започнала да има проблеми с психичното здраве, защото майка й я е малтретирала физически и сексуално като дете.

Тя беше настанена в поправително училище на 15 години, след като е заловена в няколко кражби.

Една от монахините там обаче забелязала музикалния й талант и й купила китара и я накарала да ходи на уроци.

Чрез обява в дъблинско музикално списание тя се запознава с Колм Фарели и заедно създават групата Ton Ton Macoute, която привлича вниманието на световната музикална индустрия към О'Конър.

След като подписва с Ensign Records, тя издава първия си албум I Do Not Want What I Haven't Got през 1990 г., който продава повече от седем милиона копия и включва нейния пробивен хит Nothing Compares 2 U.

В годините след пробива си тя написа други хитове, включително You Made Me The Thief Of Your Heart - за саундтрака на филма на Даниел Дей-Луис In the Name of the Father - Drink Before The War и This Is The Day.