След дълго прекъсване Русия въведе във водите на Азовско море три ракетоносеца. Това се казва в съобщение на ВМС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), публикуано в социалната мрежа Facebook.

"В Азовско море има десет кораба на противника, три от които са носители на крилати ракети "Калибър“, общият им залп е до 24 ракети“, се казва в разпространения текст.

Отбелязва се също, че в момента в Черно море има един руски военен кораб. В Средиземно море руснаците продължават да държат един плавателен съд с "Калибър“ с общ залп до осем единици.

ВМС на Украйна отбелязват, че през деня в интерес на Руската федерация през Керченския пролив са преминали: в Черно море - шесъ кораба, от които един е продължил да се движи в посока на протока Босфора; в Азовско море – осем кораба, два от които са се движили от Босфора.

"Руската федерация продължава да нарушава Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974 г. (SOLAS), като изключва автоматичните системи за идентификация (AIS)“, отбелязват ВМС на Украйна.