Бившият канцлер на ФРГ Ангела Меркел се появи на публично събитие заедно със съпруга си след дълга пауза от обществения живот в страната, отбелязва германският вестник BILD.

В края на август в Берлинската филхармония се проведе концерт в чест на откриването на новия сезон. На диригентския пулт бе Кирил Петренко. Ангела Меркел и съпругът й Йоахим Зауер дойдоха на концерта. Според BILD 75-годишният Зауер наскоро се е подложил на лечение от рак. "Пред филхармонията той изглеждаше по-слаб, но силен, с твърд поглед и походка“, коментират от редакцията.

Слуховете за болестта на Зауер бяха подхранени от отсъствието му от две традиционни културни събития това лято. Той и Меркел са редовни гости на фестивала в Байройт, не са го пропускали повече от 30 години. Но през юли тази година двойката не се появи. След това Меркел посети сама фестивала в Залцбург в началото на август. Австрийският вестник Kronen Zeitung писа тогава, че Зауер е "сериозно болен“. Самите съпрузи не коментират здравословното състояние на Зауер.