Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон заяви в петък, че се е върнал в Белгия, след като избегна арест по време на краткото си завръщане в Испания, и че никога не е имал намерение да се предава, предава Reuters.

"Аз съм във Ватерло след изключително трудни дни", написа той в X. Карлес Пучдемон живее в самоналожено изгнание, откакто оглави неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г.

Пучдемон се завърна за кратко в Испания след седем години самоналожено изгнание, като пренебрегна заповедта за арест, за да се обърне към протестен митинг на свои поддръжници в четвъртък, след което избяга в сцени, достойни за криминален филм, разгневявайки опозиционните политици и съдебната система.

Едуард Салент, комисар на каталунската регионална полиция Mossos d'Esquadra, заяви, че служителите му са изчакали до края на митинга, за да избегнат публична конфронтация.

Но след като приключил речта си, Пучдемон отишъл зад сцената и се промъкнал зад една палатка, където си сложил бейзболна шапка и скочил в паркиран наблизо автомобил, разказа полицейският началник.

Полицаите се насочили към автомобила, но група от около 50 души, всички със сламени шапки, "направили стена", за да ги блокират, твърди началникът. Полицаите са били на два метра от тях, когато колата е потеглила, посочва той.

"Това беше операция, която не успя да постигне целта си да арестува Пучдемон, което може да се определи като грешка, но ние не бяхме поставени да изглеждаме като глупаци. Служителите на Мосос направиха това, което се искаше от тях да направят", коментира той.

По-рано Салент постави под съмнение твърденията, че Пучдемон е напуснал Испания, и заяви, че издирването на каталунския лидер продължава.

"Не изключвам възможността този човек да е все още в Барселона", коментира Салент. "Нямам обективни доказателства, че г-н Пучдемон е в Белгия, по-скоро мисля, че това е, което искат да вярвам, а ние не работим с предположения, още по-малко с изявления на заинтересовани страни".

Съдията от Върховния съд, който води разследването срещу Пучдемон, призова Мосос и националното правителство да обяснят грандиозния провал.

Въпреки че испанският парламент помилва участниците в неуспешния опит за отцепване през 2017 г., Върховният съд постанови, че това не се отнася за Пучдемон.

Той е изправен пред обвинения в присвояване заедно с още двама души, тъй като разходите за референдума за независимост - обявен за незаконен от испанските съдилища - са били начислени на регионалната хазна.

Пучдемон твърди, че вотът е бил легитимен и следователно обвиненията са невалидни.

Тъй като обвиненията за неуспеха да бъде заловен се разрастват, Испания е изправена пред перспективата за нова политическа нестабилност.

Неговото бягство разгневи консервативните му опоненти, които и без това бяха разстроени от амнистията на социалистическия министър-председател Педро Санчес за каталунските сепаратисти в замяна на подкрепа за неговото правителство на малцинството.